Ruzan Hakopian

Intervju med Ruzan Hakopian som gick ut Kandidatprogrammet i danspedagogik 2014

Vilken utbildning gick du på DOCH?
Jag gick Kandidatprogrammet i danspedagogik, inriktning modern och nutida dans, och examinerades 2014.

Vad hade du för förväntningar på DOCH innan du började?
Jag hade hört bra saker om skolan. Det var en skola en ville gå på men jag visste egentligen inte så mycket om danspedagogutbildningen. Jag kom in och chansade helt enkelt!

Nu när jag har gått här skulle jag inte vilja ha gått någon annan utbildning. Pedagogiken har bidragit till att jag blivit mångsidig och fått en helhet. Det är inte bara dans och undervisning som utbildning består av utan DOCH skapar självständiga danskonstnärer, vilket är superviktigt för att klara sig i dagens dansdjungel. Vi har uppmanats och getts utrymme till att uttrycka oss. Vi har haft många diskussioner där en fått möjlighet att formulera och föra fram sina egna åsikter. Det har bidragit till en utveckling i det spirituella, ideologiska och språkliga helt enkelt.

Vad har din tid på DOCH betytt för dig?
En är här heltid och mer än så. Jag kan prata för många när jag säger att tiden på DOCH har påverkat mig mycket: En har mognat, hittat sig själv och var en står i förhållande till olika frågor. DOCH har påverkat och utvecklat hela mitt konstnärskap.

Vad gör du idag?
Jag jobbar med mitt danskompani Pussytiv Dance. Vi gör en föreställning som handlar om fittan, där målgruppen är högstadium och gymnasium. Många använder ordet fitta som skällsord för att förnedra och förminska någon. Statusen som den egentligen förtjänar bör lyftas. Vi vill reclaima ordet pussy!

Pussytiv består av fem dansare som alla har gått på DOCH: Josefin Hed Myrberg, Lisa Arlasjö, Emelie Englund, Lovisa Rosell (gäst) och jag. Vi har nyligen haft en work in progress-redovisning, med stöd från Stockholm stad, och har premiär 21-23 maj på teater Reflex i Kärrtorp. Den innehåller många heta diskussioner som kan kopplas till många skolämnen såsom historia, samhällskunskap och sexualkunskap. Victoria Kawesa, politiker för Feministiskt initiativ, ska föreläsa innan om en den svarta kvinnokroppen i ett vitnormativt samhälle.

Jag jobbar även heltid som danspedagog.

Foto: Nadine Petterson
Foto: Nadine Petterson

Har du några råd till en framtida student  på DOCH?
Var inte så duktig flicka. Våga ta ledigt och göra andra projekt vid sidan av. Sov, värm upp innan klass – så du inte skadar dig. Ta hand om dig själv, du är vuxen. Utnyttja din tid på skolan! Kontakterna och lärarna en får med sig från DOCH är guld. DOCH är en skitbra skola, jag tror inte folk förstår det. När de väl går här kommer de förstå.