Emelie Enlund

Intervju med Emelie Enlund som gick ut Kandidatprogrammet i danspedagogik 2013

Vilken utbildning gick du på DOCH?

Jag studerade vid Kandidatprogrammet i danspedagogik - streetdance och gick ut våren 2013.

Vad hade du för förväntningar på DOCH innan du började?

Jag hade aldrig tänkt mig att jag skulle gå på DOCH, därför hade jag nog inga direkta förväntningar. Det var under fösta höstterminen som jag kände att jag hamnat rätt och var stimulerad av utbildningen, både i dans och teori. Det var spännande och påfrestande att vara i kulturkrocken mellan streetdance som subkultur och DOCH som institution, lärorikt och inte alltid enkelt.   

Vad gör du idag?

Idag arbetar jag som frilansande dansare, koreograf och pedagog med Stockholm som bas. Senaste året har varit händelserikt, jag arbetar i flera olika fält, i scenrummet, med socialt arbete, projektledning och undervisning. Streetdansen är en global rörelse som för med sig en fantastisk möjlighet att nå olika sociala sfärer. Arbetsfältet rör sig från ungdoms- och subkultur och in i den etablerade konstens rum om man så vill. 2014 innehöll premiär på mitt första egna verk CAUSES på Dansens Hus / IMPROVE - en movement research i streetdance / JUCKJUCKJUCK / resa till Montreal för att arbeta inkluderande med street / handleda  unga sommarjobbare i Botkyrka / undervisa barn i Värmdö / arbeta fram undersökningsmetoden DRIV! på uppdrag av Botkyrka Kulturskola / HOLD där jag hjälpte till på ett hörn - allt gjordes tillsammans med mina ovärdeliga kollegor och medkonstnärer.   

Till våren har vi premiär med performancegruppen JUCK på Dansens Hus där jag är en av tre Artists in Recidence 2015.  

Vad har din tid på DOCH betytt för dig?

DOCH har betytt otroligt mycket för mig. Jag är mycket nöjd med min utbildning och vet att de kvalitéer som jag kunnat utveckla på skolan är det som gör att jag kan ta mig fram idag. För mig är särskilt förmågan att kunna formulera mina idéer och min konstnärliga praktik i ord viktig. Att arbeta med dans är för mig ett politiskt ställningstagande.   

Emelie Enlund
Emelie Enlund

Har du några råd till en framtida student på DOCH?

Njut! Ha kul, vila, ifrågasätt både uppåt och nedåt, lek och jobba hårt.