Per Sörberg

Adjunkt i scenisk gestaltning
Avdelning:
Institutionen för skådespeleri
Telefon:
08-49 400 642
E-post:
per.sorberg@uniarts.se

Jag är skådespelare och utbildad på teaterhögskolan i Malmö 1987-1990. Jag började undervisa på Teaterhögskolan i Stockholm 1999 av en slump. Jag märkte att jag tyckte om att vara pedagog, att jag hade en förmåga att kommunicera kunskap till skådespelarstudenterna.

Varje skådespelar- och mimskådespelarklass har ett clown/mask block, under min ledning,  under sin utbildning. Längden på ”blocken” varierar mellan 6 och 8 veckor. På högskolan har jag också lett flera kortare utbildningar på avancerad nivå och då arbetat med clown/mask i kombination med dramatisk text, såsom Sofokles, Shakespeare, Molière och Tjechov. Mitt arbete fokuserar  clownen på teaterscenen - inte i cirkusmanegen.

Jag varvar mitt arbete här på StDH med att vara skådespelare och regissör på teatrar runt om i landet.

Om jag skulle lista mina sju hittills viktigaste konstnärliga arbeten – viktiga för att de alla påverkade och förändrade mig som skådespelare, pedagog och regissör – så skulle listan se ut så här:
1992 Clowner (Produktion i egen regi med Morgan Alling, Lasse Beischer och Petra Ekblom. Mario Gonzalez regisserade.)
1998 De Lyckliga (Varietéteatern Barbes i Malmö. Vi skrev, regisserade och producerade själva.)
1999 Erik XIV av Strindberg. (Clown/mask version tillsammans med Teater Halland i regi av Stefan Ridell.)
2002 Romeo och Julia av Shakespeare (Samarbete mellan Cirkus Cirkör och Dramaten där jag arbetade med bearbetningen av manus samt var pedagog och skådespelare. Katrine Wiedemann stod för regin.)
2007 Måsen av Tjechov (Finalen på en sju månader lång clown/mask utbildning på avancerad nivå på teaterhögskolan i Stockholm. Jag bearbetade manus, var pedagog, regissör och skådespelare.)
2010 En midsommarnatts dröm av Shakespeare (Jag var skådespelare och delaktig i textbearbetningen tillsammans med Leif Stinnerbom och Västanå Teater.)
2013 Den inbillade sjuke av Molière. (Jag regisserade på Västerbottensteatern.)

/Per Sörberg

Share |