Niklas Rådström

Professor i berättande för scen, film och media
Avdelning:
Institutionen för film och media
Telefon:
08-49 400 608
E-post:
niklas.radstrom@uniarts.se

Bakgrund
Jag debuterade som poet 1975 och har sedan dess publicerat bortåt 35 böcker i de flesta genrer: diktsamlingar, romaner, essäer. Under 1990-talet gav jag bland annat ut den självbiografiska trilogin Månen vet inte, Medan tiden tänker på annat och Spårvagn på Vintergatan och samtidsskildringen Ängel Bland skuggor. Till mina senare böcker hör

  • Absint – berättelsen om en blåmes, tillsammans med Catharina Günther-Rådström
  • Gästen, om mötet mellan Charles Dickens och H. C. Andersen
  • romanerna En handfull regn, om en nära barndomsväns självmord, och Månens anförvant, om Mozarts librettist Lorenzo da Ponte
  • Stig, en bok om författaren och konstnären Stig Claesson.
  • Boken, en roman baserad på de bibliska böckerna från Skapelsen till Uppenbarelseboken.

Min första helaftonspjäs var Hitlers barndom, som spelats på flera håll i världen, och jag har därefter skrivit ett femtontal pjäser, bland annat Kvartett, På vägen till havet, Lång tystnad, Plötsligt mörker, De onda, Gå genom ett berg. Jag har även dramatiserat Dantes Gudomliga Komedi, Bibeln, Don Quijote och nu senast Mästaren och Margarita.

Som filmmanusförfattare har jag bland annat skrivit manus till Bröderna Mozart och Tala! Det är så mörkt, i regi av Suzanne Osten, samt Maria Larssons eviga ögonblick, i regi av Jan Troell.

Jag har även i olika sammanhang samarbetat med musiker och tonsättare, bland annat som librettist till operan Sport & Fritid, med musik av Thomas Jennefelt, samt med jazzgruppen Berger Knutsson Spering och den danska gruppen Middle East Peace Orchestra.

2000-2002 var jag långfilmskonsulent vid Svenska filminstitutet. Jag har även regisserat för scen och film.

Share |