Klas Dykhoff

Professor i filmljud
Avdelning:
Institutionen för film och media
Telefon:
08-49 400 588
E-post:
klas.dykhoff@uniarts.se

Jag har undervisat på Dramatiska institutet och StDH sedan 1998.

Från början ville jag bli fotograf, jag arbetade som stillbildsfotograf från 15-års åldern. Samtidigt spelade jag musik i olika sammanhang. Jag startade ett par rockband bland annat.

Efter gymnasiet läste jag filmvetenskap på universitetet. Samtidigt började jag turnera med olika band, som ljudtekniker. Det höll jag på med under ett par år i skiftet mellan 70- och 80-talet.

1981 började jag filmljudutbildningen på DI, och när jag examinerades 1984 började jag frilansa i filmbranschen. Jag försökte jobba med både inspelning och efterarbete, för att jag tycker att båda delarna av ljudarbetet är lika roliga. Jag försökte också arbeta med både spelfilm och dokumentärfilm, liksom med kort- och reklamfilm.

Under ett år i början av 90-talet var jag anställt på Utbildningsradion som ljudläggare och mixare. Där fick jag också möjlighet att jobba med radio, något som jag också tycker mycket om. Det var mycket lärorikt att få jobba i det produktionstempo som krävs i en stor mediekoncern.

Jag har alltid varit road av att resa, och genom dokumentärfilmerna har jag fått möjlighet att arbeta i en mängd olika länder, framförallt i Afrika.

I mitt undervisande försöker jag hitta en bra balans mellan teori och praktik, och mellan eget arbete och handledning och workshops.

Jag har skrivit ett antal artiklar samt två läroböcker: Ljudbild eller Synvilla, en bok om filmljud och ljuddesign (Liber 2002) och Ljudberättande i Europeisk film (Premiss förlag 2012).

Jag är fortfarande intresserad av att spela musik, men när jag vill koppla av söker jag mej helst ut i naturen, på skidor, skridskor eller i segelbåt.

Share |
KlasDykhoff.JPG

Artiklar av Klas Dykhoff

Ljudminnen - Klas Dykhoff - 2013.pdf

Non diegetic sound effects - Klas Dykhoff - 2012.pdf
(ISSN:2042-8855 E-ISSN:2042-8863)
Ursprungligen publicerad i The new Soundtrack

About the perception of sound - Klas Dykhoff - 2003.pdf

Du kan också läsa Klas artikel Filmljudteknikerns yrkesroll: tekniker eller konstnär? i boken På tal om musikproduktion -  elva bidrag till ett nytt kunskapsområde. Boken innehåller elva artiklar om centrala företeelser i musikproduktion.