Maria Wieslander

Instuderingslärare, adjunkt
Avdelning:
Operahögskolan
Telefon:
08-49 400 445
E-post:
missan.wieslander@uniarts.se

Utbildning:
Efter studier i musikvetenskap (40 p) vid Uppsala universitet och kantorsexamen i Lund, avlade Maria
Kyrkomusikerexamen med pedagogisk påbyggnad i piano och orgel vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Därefter följde dirigentklasser vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och privata studier för Hans Pålsson (piano) och Hans Gertz (sång)

Professionell verksamhet:
M.W. har arbetat som repetitör vid Folkoperan, Vadstenaakademien och Confidencen och har sedan 25 år tillbaka varit både repetitör och cembalist vid ett otal operaproduktioner på Drottningholms Slottsteater.
Under två och ett halvt år var hon anställd på Dramaten som musiker, bl a hos Ingmar Bergman.

Under 80-talet var M.W. medlem i Drottningholms Barockensemble som gjorde många konsertturnéer och skivinspelningar. Som cembalist och organist har hon framträtt med ett flertal orkestrar bl a Stockholms Filharmoniska orkester, Malmö symfoniorkester, Radioorkestern och Finska radioorkestern.

Under 20 års tid arbetade M.W. vid Sveriges Radio som ackompanjatör vid ett stort antal radioinspelningar och hade förmånen att vara repetitör till dirigenter som Kubelik, Salonen och Harnoncourt. Huvudsakliga sysslor där var dock som repetitör, dirigent och pianist till Radiokören både på hemmaplan och utomlands samt som kormästare till ett flertal dirigenter som Muti, Giulini, Norrington och framförallt Claudio Abbado med vilken hon gjort ett tiotal produktioner i Berlin, Salzburg, Lüzern, Wien och Paris.

Share |
maria_w.jpg