Göran Du Rées

Handledare, doktorander
Avdelning:
Forskarutbildningen
Telefon:
E-post:
goran.du.rees@gmail.com

Professor vid Akademin Valand, Göteborgs universitet, ämnesansvarig, utbildningsledare masterprogram.

Filmregissör, filmfotograf, klippare och oberoende producent.
Studerat fotografi och film vid den legendariska Foto-och dokumentärfilmsskolan för fotografen Christer Strömholm.

Har gjort 20-tal kort och dokumentärfilmer, 6 långfilmer bl.a S/Y Glädjen efter en roman av Inger Alfvén samt den mycket personliga och experimentella filmen Tag Ditt Liv. Flera filmer har varit representerade vid Cannes, Berlins och Moskvas filmfestivaler. Har under hela sin verksamhet varit filmpolitiskt aktiv, ordförande i Teaterförbundets Filmavdelning, vice ordförande i Teaterförbundet samt varit med att starta FilmCentrum och Folkets Bio.

Tidigare ledamot i Svenska Filminstitutets styrelse.

Mellan åren 2006–2010 har Göran du Rées ingått i forskningsprojektet ”Passionen för det Reala”, finansierat av Vetenskapsrådet. Inom projektet utfördes studien ”Dokument – Verklighet – Sanning” som undersökte användningen av den rörliga bilden vid “Skotten på Vasaplatsen” och i efterföljande rättegångar. Arbetet publicerades 2010 i nummer 9 av ArtMonitors bokserie

Den digitala revolutionen inom inspelning, spridning och konsumtion av rörlig bild har öppnat upp nya möjligheter för filmskapande, men området begränsas av ett traditionellt sätt att definiera vad film är. Med syfte att hitta nya användbara begrepp för film och rörlig bild bedriver Göran du Rées för närvarande forskningsprojektet “Blicken på Kopparmärra”. Projektet finansierades mellan 2009 – 2012 med medel från Vetenskapsrådet.

Share |