Varför studera utomlands?

Att studera utomlands är en fantastisk möjlighet att ge dig insikt om en ny kultur, nya metoder vid undervisning samtidigt som du kanske lär dig ett nytt språk. Genom att åka som utbytesstudent inom Erasmusprogrammet får du ett stipendium som ska täcka merkostnader under utbytesperioden, du slipper betala terminsavgifter och dina studier tillgodoräknas vid DOCH när du kommer tillbaka. Som utbytesstudent studerar du vid ett universitet där vi har goda kontakter och som dina lärare känner till.

Utlandsstudier innebär att du lever i en ny omgivning, lär dig nya saker och knyter kontakter. Att studera utomlands innebär en stor omställning och en viss anpassning kan krävas innan du kan ta del av allt det positiva som en studietid i ett annat land innebär. Det blir inte alltid som man har tänkt sig och det är därför viktigt att man som utbytesstudent är utrustad med en stor portion flexibilitet och initiativförmåga. Det är utvecklande, du lär känna nya sidor hos dig själv och lär dig hantera nya situationer. Utlandsperioden ger dig minnen för livet. Om du tycker om att resa, är nyfiken, öppen och språkintresserad är utlandsstudier ett perfekt tillfälle för dig att ta chansen att uppleva en unik atmosfär.

  • Lär känna nya sidor hos dig själv, utvecklas och lär dig hantera nya situationer
  • Skaffa dig internationell erfarenhet, vilket är meriterande för din framtida yrkesroll
  • Profilera din svenska utbildning
  • Förbättra dina språkkunskaper
  • Öka din förståelse för andra länders folk, kultur, konst, språk och samhälle
  • Vinn värdefull kunskap, och bidrag till att utveckla både dig själv och DOCH

Vad är skillnaden mellan att vara utbytesstudent och att vara free mover?
I många länder kostar det att studera på högskolor och universitet. Lärosätena tar ut en avgift, en s.k. tuition fee, för att man ska få följa deras kurser. Ordnar man studierna utomlands på egen hand måste man själv stå för denna avgift. Om man däremot får en utbytesplats slipper man att betala avgiften.

När man studerar som utbytesstudent genom Erasmusprogrammet får man en garanti på att man får tillgodoräkna kurserna som man läser vid ett partneruniversitet genom ett s.k. Learning Agreement. Det går också att tillgodoräkna kurser från universitet som DOCH inte har avtal med, men man måste försäkra sig om vissa saker vid val av universitet och kurser. De studenter som söker och blir tilldelade en utbytesplats får en plats vid värdlärosätet om de uppfyller värdlärosätets krav. De studenter som söker på egen hand måste invänta antagningsbesked innan de kan vara helt säkra på att de kommit in.

Söker du på egen hand får du således vara beredd på att göra det mesta jobbet själv.

Share |

Kontakt

Angelica Pineros
Internationell koordinator DOCH
Tel: +46 8 49 400 815

Epost: angelica.pineros@doch.uniarts.se