Innan du reser ut

Kursval
Innan du reser måste din studieplan med ditt val av kurser vara godkänd. Diskutera med din prefekt eller ämnesansvarig vilka kurser du ska ta.

En särskild blankett, Learning Agreement, ska användas när du gör ditt kursval. Den ska undertecknas av både dig och din prefekt/ämnesansvarig.

Sjukvård inom EU/EES
Du som ska studera i ett annat EU- eller EES-land har rätt till sjukvårdsförmåner på samma villkor som landets invånare. För att detta ska fungera ska du ha det europeiska sjukförsäkringskortet, "EU-kortet" (ersätter tidigare blanketter E128 och E111). EU-kortet är kostnadsfritt och beställs via Försäkringskassan
» Beställ EU-kort

 Försäkring för utbytesstudenter
DOCH har en samlingsförsäkring hos Kammarkollegiet - STUDENT UT – som omfattar utresande utbytesstudenter. Försäkringen är kostnadsfri för studenten. Denna försäkring gäller utan självrisk och kan jämföras med de rese-/utlandsstudieförsäkringar som erbjuds av försäkringsbolagen. Om du ingår i ett utbytesprogram får du ett försäkringskort från DOCH (Medical Insurance Card) som du skall ha med dig. Läs mer om försäkringen 
» www.kammarkollegiet.se

Studentbostad utomlands
De flesta lärosäten hjälper dig att hitta bostad, andra hänvisar till ett antal förmedlingar eller hyresvärdar du kan kontakta. I vissa fall är det helt upp till studenten att hitta bostad.

Ekonomi
Sök studiemedel och/eller stipendier. Du måste ofta kunna visa att du har tillräckligt med pengar för ditt uppehälle i värdlandet. Du som har studiemedel kan få ett intyg från CSN. Du som inte har studiemedel måste visa upp en ekonomisk garanti från din bank. Studenter som deltar i Erasmusutbytet får visst ekonomiskt stöd i form av ett stipendium. Hur stort stipendiet är beror bl.a. på utbytesperiodens längd och antal studenter som reser ut. Läs mer här » Finansiering av utlandsstudier

Ta med hemifrån
Om det är relevant dit du ska, tag gärna med dig följande dokument innan du reser:

  • Registerutdrag på engelska på avklarade kurser
  • Antagningsbesked/Välkomstbrev från värdlärosätet
  • Intyg om finansiering (t.ex. från CSN)
  • Europeiskt sjukförsäkringskort (se ovan), intyg om försäkring (Medical Insurance Card om du är utbytesstudent och försäkrad via Kammarkollegiet)
  • Personbevis på engelska, eller på landets språk. Brukar behövas vid ansökan om uppehållstillstånd i landet (speciellt viktigt i Frankrike)
  • Passfoton. På flera ställen utomlands behövs det passfoton för registrering, studentlegitimation etc.

 

Share |